Будь-яка національна культура стає по-справжньому значущою тільки тоді, коли переростає вузьколокальні рамки, сприймається іншими націями. Цей природний процес неминуче об’єднує народи. Тому учні СЗОШ №4 м. Мукачева Олександр Паук, Олександра Куруц та Мирослава Попович із захопленням і прагненням осмислити місце своєї культури в системі споріднених культур взяли участь у II Всеукраїнському конкурсі есе «Я –європеєць» – відкритому заході, що проводиться з метою привернення уваги до розвитку українсько-литовських відносин у різних сферах суспільного життя, пропаганди європейських цінностей, демократичних принципів державного устрою. Основною вимогою до учнівських робіт було вираження у есе індивідуального погляду автора на запропоновану тему.
Кожен народ має систему цінностей, яка визначає і характеризує саме його спосіб життя, формує типові для представників даної нації особливості поведінки і мислення, які лежать в основі творчості цього народу. Тому основною ідеєю учнівських творів було ствердження: «Я – європеєць», а українська національна культура – це загальнолюдське надбання, неповторний феномен у гамі таких же феноменів, у яких проявляється національний характер, національна індивідуальність.
22 січня 2015 року у приміщенні Посольства Литви в м. Києві відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу. З привітальним словом до конкурсантів звернувся Тимчасово Повірений у справах Литовської Республіки в Україні Гвідас Кєрушаускас, який сказав, що у цьогорічному конкурсі брало участь 10 000 учасників з усієї України і серед них визначено 52 найкращі конкурсні роботи. У роботах відзначалась оригінальність, креативність, неординарний погляд та активна громадська позиція учасника. Литва – це країна, яка вболіває за події в Україні, то проведений конкурс можна вважати діалогом між народами наших країн. Співорганізатором конкурсу була Всеукраїнська молодіжна громадська організація ‘’Від серця до серця’’. До запрошеної аудиторії з вітальним словом звернувся заступник міністра освіти і науки України п. Полянський та заступник міністра молоді на спорту України, відзначаючи активність учнівської молоді у трансформаційних державних процесах.
Учні СЗОШ №4 розподілили між собою переможні місця наступним чином:
Iмісце – Олександра Куруц, учениця 10-ого класу;
II місце – Олександр Паук, учень 9-ого класу;
IIIмісце – Мирослава Попович, учениця 11-ого класу.
Переможців нагороджено дипломами та цінними подарунками.

Img1

Img2

Img3
 
 
 
 
 
 

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *